Bij kleinere bedrijven is de bescherming van computerdata vaak minder goed geregeld. Of zelfs ronduit slecht. Waar moet je op letten, om te zorgen dat je bedrijf altijd blijft draaien? Arjan Hendriksen legt uit.
Bij de grootste bedrijven in Nederland is de beveiliging van de datacentra doorgaans goed geregeld. Hypermoderne systemen signaleren de kleinste afwijking in temperatuur en luchtsamenstelling. Volautomatisch zetten ze in milliseconden de juiste maatregelen in gang. Op andere locaties draaien spiegelservers die onmiddellijk kunnen inspringen als er toch iets misgaat.
Bij kleinere bedrijven is dataprotectie vaak minder goed geregeld. De kans dat er iets misgaat is misschien klein, de gevolgen zijn immens. Want wie kan er immers nog zaken doen als het computersysteem plat ligt?
In deze column vertelt Arjan Hendriksen hoe je servers en data optimaal beschermt en daarmee de continuïteit van jouw bedrijf waarborgt. In de privésfeer kan je met zijn tips ook je voordeel doen. Je voorkomt er bijvoorbeeld mee dat al jouw digitale foto’s in een klap voor altijd verdwijnen. Hendriksen is manager risicobeheersing bij Interpolis.
Beter omgaan met back-ups
Elke computergebruiker weet inmiddels wel wat een back-up is. En dankzij de lage prijzen voor letterlijk giga opslagcapaciteit van USB-sticks en externe harddisks, is het maken van een back-up voor iedereen makkelijk te doen. Maar dit lost nog niet alle problemen op.
De meeste back-up systemen werken volgens een schema of alleen handmatig. Als er iets gebeurt – bijvoorbeeld stroomuitval – terwijl je aan het werk bent, dan ben je wellicht uren werk kwijt. Zeker als de laatste back-up alweer een tijd geleden is gemaakt. Gebruik daarom liefst een real-time back-up systeem. Bestanden worden dan automatisch bewaard op een andere – eventueel externe – computer of op een externe schijf.
Gebruik je verwisselbare opslagmedia voor back-ups, bewaar deze dan altijd op een andere locatie. Stel dat je bedrijf tijdelijk onbereikbaar is, dan houd je altijd de beschikking over je data.
Maak privé ook regelmatig een back-up van bestanden zoals foto’s, video’s en documenten. Zet ze op een beveiligde harddisk of USB-stick en bewaar die bij familie of vrienden. Je kunt jouw back-ups ook in ‘the cloud’ opslaan. Bijvoorbeeld via Dropbox, iCloud of Google Drive. Hierbij heb je helemaal geen verwisselbare opslagmedia nodig. Een gestolen laptop is snel vervangen maar unieke foto’s niet.
Serverruimte of opslagkast?
Ik zie vaak bij kleinere bedrijven dat de server ergens is weggestopt in een hok met allerlei voorraden er omheen. Geregeld zie ik daar ook dat diverse stekkerdozen op elkaar zijn aangesloten om alle apparaten in het hok van stroom te voorzien.
Het is niet denkbeeldig dat hierdoor brand door overbelasting ontstaat (zie mijn eerdere bijdrage over gevaarlijke elektra). Opgeslagen dozen en andere spullen verergeren de situatie. Een kleine smeulbrand in het elektra kan daardoor snel uitgroeien tot een oncontroleerbare brand. Gebruik de serverruimte daarom alleen waarvoor die bedoeld is.
Houd de ruimte vrij van opslag, zorg voor afdoende koeling en een deugdelijke elektrische installatie. Bewaar back-up media niet hier maar op een andere plaats. Anders ben je bij brand alles kwijt. Houd de serverruimte op slot en laat alleen mensen toe die er echt iets te zoeken hebben.
Branddetectie en blussystemen
Brand bij je data?
Geen poederblusser!
Gebruik bij brand in je serverruimte nooit een poederblusser. De zouten in het poeder brengen onherstelbare schade aan de hardware toe.
Grote(re) serverruimtes zijn doorgaans uitgerust met gasblussystemen in combinatie met geavanceerde branddetectoren. Niet alleen in de serverruimte zelf, maar ook – indien aanwezig – in de ruimten onder de verhoogde vloer en boven het verlaagde plafond. Zorg in elk geval voor een of meer CO² blussers nabij de toegang tot de serverruimte.
Arjan Hendriksen is manager risicobeheersing van Interpolis. In een reeks bijdragen laat hij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl